Enarmade banditer & videoslots

Enarmade banditer

Slot machinesEnarmade banditer är spel-maskiner med tre eller flera hjul med symboler på, hjulen snurrar när man trycker på en knapp. Namnet enarmad bandit kommer från att dessa spel brukade spelas genom att dra i en spak som satt på sidan av maskinen istället för att trycka på en knapp. Många moderna maskiner designas fortfarande med en spak på sidan trots att man spelar med ett knapptryck.

Enarmade banditer har funnits under en väldigt lång tid. Den tidigaste enarmade banditen uppfanns i slutet av 1800-talet och kallades för Liberty Bell. Tack vare spelets popularaitet så satte den standarden för alla kommande enarmade banditer. De tre hjul som användes på Liberty Bell används till exempel än i dag och det är inte ovanligt att man ser en gyllene klocka bland symbolerna på moderna videoslots, detta är en hyllning till spelet Liberty Bell.

Videoslots

En videoslot är en modern version av en enarmad bandit. Istället för att använda sig av mekaniska hjul som snurrar så innehåller en videoslot inga rörliga delar alls. De innehåller endast kretskort och andra elektriska komponenter. Detta gör att videoslots kan vara mycket mer interaktiva än traditionella enarmade banditer, genom att erbjuda bonusomgångar och spännande grafik.

De videoslots som spelas på online-casinon idag är alltså den moderna motsvarigheten till enarmade banditer. Detta trots att många av spelen inte alls ser ut som de traditionella maskinerna. För att skapa ett spel som sticker ut från mängden så är det vanligt att man struntar helt och hållet i att använda sig av traditionella hjul och istället använder sig av andra metoder.

Det finns därför spel med fallande symboler som storfavoriten Gonzo’s Quest, spel där man kan skapa vinnande kombinationer från båda hållen som Lucky Angler och spel som Birds on a Wire som knappt ser ut som en slot överhuvudtaget.